2013- ett händelserikt år

Under 2013 hände ganska mycket: 

* Jag slutade på ELC men fortsatte att undervisa ca 5 privatlektioner i veckan under resterande tid i Madrid.

* Jag fick ett vikariat på skandinaviska skola i Madrid och jobbade därmed med små barn (6år) fram till juni.

* Träffade underbara kollegor på skolan i Madrid. Hade många trevliga glas vin efter jobbet med flertalet av dem.

* Upptäckte det bästa Madrid när var typ ett par veckor kvar: som alltid!

* Åkte till Sevilla under en helg och Marbella under påsken. 

*  Bilade till Algarve i Potugal i fem dagar.

* Jag jobbade på sommarskola under 3 veckor i somras, jag hoppas på det 2014 också.

* Vi bestämde oss att flytta till Sverige och avrundade därmed våra år i Madrid.

* Fick betala 1200 euro för övervikt+ att jag glömde passet och flygbiljetterna på hotellet när vi skulle flyga hem. Dålig start! 

* Lyckades med en resa till Gävle: äntligen! 

* Fick en heltidstjänst på en skola i Sverige där jag undervisar engelska, spanska och svenska. 

* Farmor gick bort dagen efter pappas årsdag vid 88 års ålder. 

* Halvt legitimerad lärare, bara 6 månader kvar. 

* Hektisk jul men med hela familjen! :) Även delar av Lees.

* Och idag nyår med några gamla vänner från högskolan! Nice! Fredag

Idag har varit en skön fredag. Lekar med eleverna, utdelning av betyg och en mysig konsert i Folkets hus. Eleverna är riktigt duktiga! Efter det fick vi lite käk och en julklapp från kommunen och sen sprang alla hem. En dag som denna var alla lärare lika sugna på att sluta som eleverna! Det känns lite som det var när jag skälv gick i skolan...

Nu sitter jag och väntar på att mitt bröd ska jäsa klart så att jag kan grädda det. Min kusin kommer på besök idag så jag håller på att baka ett bröd som vår farmor brukade baka när vi var små, tänkte det var passande. Det ska bli då kul att träffa Adam för vi ses så sällan. Till våren planerar vi iaf att åka och hälsa på Paris, men det har jag sagt i flera år nu! Men 2014 är nog året! :) Såna här fina diskhandukar fick från kommunen men de funkade lika bra som duk istället! :) 


Tunnbrödsknäcke

5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl och lite extra för utbakning
6dl vatten
75g jäst
2 msk salt
2 tsk socker 
50 g smör
Solrosfrön och linfrön efter smak

Smält smör, tillsätt vatten och socker och salt. När det är fingervarmt tillsätts jästen och när degvätskan är klar även mjölet. Lämna degen till att jäsa till dubbel storlek och baka sedan ut den i jättetunna bitar. Att göra massa små bitar är att rekommendera då lätt blir för tjocka annars. Olja sedan en plåt med lite rapsolja och grädda varje laddning på 250 grader ca 5 min/plåt. Sedan är det klart att avnjutas! 
Sömnlös

Jag ligger och försöker sova men det är omöjligt! Jag och Lee hade en diskussion om detta tidigare då jag sov dåligt igår också. Jag brukar alltid hävda att jag sover dåligt när det är fullmåne och Lee brukar alltid kalla mig vidskeplig så idag tänkte jag bevisa min teori genom att googla det. Jag kom dock fram till att det är en myt och att det handlar om folktro men dock att det teoretiskt sett skulle kunna finnas en liten skara människor som påverkas av månens dragningskraft. Så nu tror jag att jag tillhör de få procenten! 

Nu får jag väl försöka sova igen men det kommer väl inte gå så bra... 

Årets julgran
Skön helg

Vi har haft en lugn och skön helg. Ingen rättning knappt och bara lite planering inför kommande vecka. I fredags blev det god mat och ganska mycket av vårt hemmagjorda vin som blev riktigt lyckat! 

Igår gick vi till gymmet, bara andra gången denna veckan. I fredags var vi på väg men när vi kom dit så stängde dem... Jag hade missat att de stänger tidigt på fredagar, redan kl 20. Jag saknar vårt gym i Madrid som var öppet tom 23.30. Det var flexibilitet! Jag har som mål gå minst tre dagar/vecka men det har iaf blivit några promenader istället. Idag ska vi gå elljusspåret här i närheten så att vi får lite dagsljus iaf.

Var på födelsedagsfika igår kväll också. Väldigt mysigt och massa goda kakor, paj och vin. En lagom kväll! 

Igår åkte vi till Blomsterlandet och köpte en gran så vi ska klä den ikväll. Brorsan kommer förbi och vi ska äta lite pepparkakor och stilton. Mums! Jag har nog aldrig klätt en gran såhär tidigt för med familjen brukar det alltid vara den 23:e. Men det är ju det sköna med att bli vuxen! :) 

Jag måste säga att denna helgen känns riktigt lugn och behaglig i jämförelse med förra veckans då jag satt minst 10 h med betygssättning och ifyllande av matriser. Kanske ska kvällen ägnas lite åt planering ikväll men det känns ändå helt ok efter en helg som denna. 

Vad händer här då?!

De senaste månaderna har jag varit jättedålig på att uppdatera. Det började egentligen när farmor dog. Jag började skriva ett fint inlägg om henne men jag kunde inte skriva klart... Det var så konstigt på nåt sätt att hon dog, en av mina grundpelare, även att hon var 88 år och därmed hade levt ett långt och fint liv. Jag minns när jag var liten och man pratade om mor- och farföräldrar och jag var alltid en av de få som hade alla mina kvar även att mina föräldrar var så gamla. Men nu på tre år har jag förlorat både mormor och farmor... Det känns lite konstigt. Jag är iaf väldigt glad att jag hann träffa henne innan och hon hastigt blev sjuk så att jag fick prata med henne en sista gång. 

Utöver detta har jag spenderat hösten med att argumentera med folk om lärarlöner, lärarleg, och våra ohållbara villkor. Aldrig i hela mitt liv har något läraryrket varit så mycket i ropet som de n senaste hösten. Med värdelösa PISA-resultat och lättheten i att skylla på inkompetenta lärare istället för en inkompetent skolpolitik med nedskärningar på 12500 tjänster sedan Björklund tillsattes så känns det ganska otacksamt ibland. När föräldrar dessutom ringer hem och klagar på att deras barn F-varnas som att det skulle vara mitt fel när eleven ifråga spenderar sin tid på att lyssna på musik, snacka, inte förbereda sig för prov eller läxor.... Ja, då känns detta yrket väldigt otacksamt. När dessutom Skolverket gör en rapport om lärarens vardag och det kommer fram att vi bara får använda ca 34% till undervisning och resterande tid används till dokumentation, planering (också viktiga saker men inte så många procent gick åt till detta), samtal med elever, föräldrar, kopiering, åtgärdaprogramsskrivning osv osv så känns det lite ledsamt... 

Ytterligare debatt som varit stor under hösten har varit den om invandring. Själv har jag suttit jävligt sur och bitter flertalet dagar efter att jag ser vad några av mina gamla klasskompisar/jobbarkompisar delar för någon skit och det är verkligen dags att rensa min vänlista på fb. Om det är något jag inte pallar så är det smårasistiska människor som tycker saker och har åsikter om allt men ingen aning om källkritik eller vad som är riktigt argument baserat på fakta och inte på ytterligare åsikter. Nån som håller med?! RSS 2.0