Uppe med tuppen... Nej!

Så seg idag! Försökte gå upp vid 6 men blev snarare 6.40! Vaknade med ont i halsen också, hoppas att det blir bättre under dagen. 

Vädret ser iaf ok ut idag och ingen regnjacka behövs. 




Bättre sent än aldrig!

Eftersom jag lever i tvärtemot-landet ibland så blev det storstädning innan frukost. Men frullen blev riktigt god! Detta har jag ätit hela veckan:


Keso naturell med färska fikon, päron och pecannötter. Mumma! 

Första veckan avklarad

Denna veckan har gått så fort att jag inte hunnit/orkat blogga. Jag började på jobbet i måndags och hamnade i en lägre klass en väntat Year 2/3 men det funkar. Jag tycker fortfarande att det är lite oklart vad jag ska göra varje dag men det känns ganska lätt iaf. Min lärare är trevlig men lite virrig men å andra sidan visste hon inte om att jag skulle komma i måndags så hon var inte riktigt förberedd. Nästa vecka faller nog allt på plats.

Idag ska vi ha inflyttningsfest och jag ska laga typ 8 tapas-rätter. Ska försöka att komma ihåg att fota. Ska också fortsätta jakten på harina de maiz blanco som används för att göra arepas. Vi letade i tre butiker igår men kunde inte hitta det och det verkar inte finnas några sydamerikanske butiker här. Får se om jag lyckas idag annars så kanske jag får beställa det av någon hemma men det är inte lätt att få tag på där heller. 

Dags att rulla ur sängen och promenera till stan och handla lite ingredienser. 


Gårdagens hopplock eftersom vi inte fick tag på något majsmjöl. Fantastiskt vad som kan trollas fram av att tömma skåpen. 

Bildbevis: vegetariska hamburgare





Extra till matlådor:





Nya detaljer till lägenheten




En hylla på hjul för att dölja det fula hålet mellan skåpet men också för förvaring av pannor och kastruller. 

En ny matta till vardagsrummet och tavlorna har äntligen börjat komma upp på väggarna. 


Imorgon smäller det!

Min DBS är klar och imorgon börjar jag jobba! Ska bli så kul! Återkommer med en rapport imorgon EM. 



Världens godaste burgare...

...gjorde jag igår. Vegetariska, och kanske tänker folk redan där att nej, tack men de blev fantastiskt goda. Även för folk som inte gillar oliver eller vegetariskt! 

Hamburgare:

1 burk kokta kikärtor
1/2 förpackning fetaost
Ca 10 gröna oliver
5 st cream crackers (de fyrkantiga smaklösa kexen vid ostbrickan) som smulas sönder till ströbröd
Lite hårdost med chili för smak (funkar säkert med vanlig chili)
1 ägg 
1liten rödlök 
Salt och peppar 

Mixa allt i en matberedare eller med en stavmixer. Mjöla händerna, rulla in dem i mjöl så att de blir lättare att hantera (ganska kladdiga annars) och sen är det bara ner med dem i pannan. 

Vi åt dessa med hamburgerbröd, majonnäs, sallad, rödlök, vällagrad cheddarost, tomat och bbq-sås. Himmelskt goda! Inser att jag borde haft en bild på detta med de gick åt så fort. Ska nog göra en ny omgång idag och lägga i frysen så då ska jag försöka lägga upp en bild istället. 

Sen jag börjat laga mer vegetariskt har det blivit lite varierad kvalitet på maten och jag känner inte alls att jag är i mitt esse. Jag som älskar att laga mat och nästan alltid har nöjda matgäster har varit bekymrad över detta men denna veckan har jag verkligen lyckats bättre. Hoppas att det fortsätter likadant nästa vecka. 


Florence!!!

Konserten i fredags var såååååå bra! De spelade alla bra låtar minus min favorit vilket var lite tråkigt men annars så var det jättebra. Kan verkligen rekommendera folk att se henne (dem). 

Hon hade verkligen mycket energi och sprang runt och dansade och kom till och med upp bland publiken och sjöng där hon stod. Väldigt cool person! 





Det var en riktigt schysst ljusshow också men den syns inte alls bra med min mobilkamera och med avståndet från scenen. Spelade även in två filmer men vet inte vart de hamnat i telefonen... 




TGIF

Idag händer mycket kul! Fredagar är ju alltid bra men idag känns det extra mycket. Till att börja med så har Lee fått lön, alltid roligt speciellt efter den här sommaren... Tråkigt att leva på en lön en månad till men, men. Själv har jag inte fått lön sen i juli och det börjar kännas nu kan jag säga. Låt mig börja jobba nu tack! Suger med tanke på att jag har ett jobb som väntar på mig. 

Sen ikväll är det Florence! Vi har dock inte fått hem biljetterna ännu så jag börjar bli lite stressad över det. Vi ringde dem häromdagen och då sa de att biljetterna hade skickats men hem till Lees mamma, men när vi var där igår så hade de inte kommit och idag hinner vi inte hämta dem. När vi pratade med bolaget så sa de att vi kunde få biljetterna på plats om de inte hade kommit men jag hatar att lämna saker till sista minuten för det är bara stressande. Så nu väntar jag på att Lee ska ringa och ge mig något nummer så att jag kan gå och hämta ut dem tidigare istället. 

Innan konserten ska vi ut och äta en god middag på en av Lees favoritrestauranger. Jag ser helt klart framemot kvällen! Förhoppningsvis en mycket bättre dag än gårdagen.

Vi fick åka till Darwen/Blackburn en runda igår kväll för Lees farfar ligger på sjukhus. Förhoppningsvis inte så allvarligt men vi inte ännu. Så skönt på ett sätt att vi inte är nere i södra England nu med tanke på avståndet. Det är alltid det värsta med att bo långt borta. Jag är alltid orolig för något ska hända hemma. Så håll er friska tack! 





Den perfekta flickvännen?!

Idag gick jag upp innan Lee och fixade frukostmackor och te och så packade jag lunchlåda till honom också. Jag har försökt att gå upp tidigt varje dag denna veckan men det har inte gått. Men idag var jag iaf lite av den perfekta flickvännen. 😊

När Lee hade åkt till jobbet åt jag lite frulle och så testade jag att gå till jobbet fram och tillbaka för att se hur lång tid det tog. Jag testade två olika vägar för att se vilken som var snabbast men de tog nästan lila lång tid, ca 55-60 min, och var båda lika långa, ca 6 km. Vi får se om jag kommer att promenera eller ej sen när jag börjar men det är ganska skönt.

Imorgon är det den 18/9 och dags för Florence and the Machine! Först ska vi gå ut och äta i Chinatown och sen till MEN Arena. Ska bli så kul!! Peppad!!

Lite bilder från gårdagens morgonpromenad:

Fin butiksbyggnad inne i stan

Schysst uteställe nära vattnet. Kan se mig själv med en Piña Colada där till våren.






Det finns både barer och restauranger utme vattnet. Vackert! 

Lentejas

Idag lagar jag lentejas som är det spanska ordet för linser. När jag bodde i Spanien var min favoriträtt i skolmatsalen linssoppa som är en rätt som ser ganska oaptitlig ut (brunaktig) men som har otroligt mycket smak. Idag har jag testat att göra den vegetarisk eller vegansk tom genom att använda Quorns chorizo. Jag har inte testat den innan men den luktar  gott iaf. 

Recept på linssoppa

1,5 liter vatten
3-4 dl bruna linser
1 grön paprika
2 potatisar 
1 lök
1 tomat
1 morot 
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
Chorizo (inte scans utan lufttorkad som säljs på tex Lidl om du vill tillaga den hemma i Sverige)
Ett lagerblad 
Paprikapulver

Skala allt, hacka lök, vitlök, och skär moroten och potatisen i bitar om 2-3 cm och paprikan i bitar eller långa skivor. Tomaten lämnas hel.

Skölj linser, lägg i en kastrull och lägg i vattnet, salt, paprikan, ett lagerblad och tomaten hel. När de kokat upp, lägg i potatisen, moroten och korven. Låt koka ca 45-60min. 

Under tiden det kokar, stek löken med vitlöken, paprikapulver och ca 0.5 dl olja. När det har blivit mjukt, mixa tills det är slätt och tillsätt i soppan. Låt koka ytterligare 30 minuter och sen är det klart. Ta ur tomaten och lagerbladet. Mycket smakrikt! 

För en youtube-film gjord av en spanjor (mycket lätt att förstå även om du inte kan någon spanska alls) och med receptet på spanska: http://javirecetas.hola.com/lentejas-receta-de-lentejas/



Min vegetariska variant, vi får se om den  blir lika god som den brukar vara. 




Inget mer chai te...

Har precis druckit upp mitt sista chai te och jag har inte hittat nåt liknande här. Nu väntar jag på besök hemmifrån så att jag kan få en leverans. 😋

Började dagen med 6km promenad/jogg. Det bästa med att inte ha börjat jobba ännu är att jag iaf har tid att röra på mig. Men min DBS är inskickad nu så förhoppningsvis dröjer det inte för länge innan jag kan börja. Jag är en ganska rastlös person så även att det är skönt så blir jag ändå lite irriterad över att inte ha något att göra. 

Jag har iaf tid till att laga god mat så idag blir det pankopanerad fisk med mos och broccoli. Göttigt! 

Lee och jag har kommit fram till en kompromiss med maten då han inte är så sugen på att äta bara vegetariskt/veganskt. Så nu blir det tre dagar i veckan med det, två dagar med fisk och två dagar med vad än Lee vill laga. Det blir nog en bra kompromiss för jag vet inte om jag skulle klara att inte äta kött eller mejeriprodukter hela tiden. Tänker att det iaf är lite bättre för djuren och miljön med ett mindre intag. Jag beundrar människor som är så dedikerade till något dock att de fixar det men jag får nog inse att jag saknar lite av den karaktären. 

Snart dags för läxläsning och mer brödbak. Ha en härlig dag! 



Brödbak: sesamfrallor

Testade att göra snabba frallor idag.

Recept:

8dl mjöl
2 dl havregryn 
3 tsk bakpulver
En näve solros/pumpafrön
1tsk salt 

2,5 dl vatten
1 ägg

Blanda de torra ingredienserna, gör ett hål i mitten och lägg i ägget och hälften av vattnet. Mixa, och tillsätt resten av vattnet. Knåda till en deg och dela i 12 bitar. Gör små bullar, pensla med ägg och häll på sesamfrön. In ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Klart! 





Gårdagens vardagsrum och dagens!

Vi kom långt igår med alla lådor förutom med gästrummet som är fullpackat. Vi väntar på att få listan över vilka saker som ska finnas i lägenheten då den är möblerad men eftersom vi är med världens slöaste mäklarfirma så tar det långt tid. När vi äntligen får listan så kan vi slänga ut en del grejer som vi inte vill ha om det är så att de är lämnade från förra hyresgästen alltså. Vi har bland annat en tjock-TV som vi gärna skulle bli av med: vem har ens en sådan nuförtiden?! 

Gårdagen:


Idag:



Gästrummet är fortfarande som ett bombnedslag dock:




Proof of address

Det här landet älskar att dokumentera papper med ens namn och adress på. För att kunna ansöka om diverse saker måste en kunna uppvisa att en bor sin adress. Igår gick jag 10km till en skola som samarbetar med den där jag ska börja jobba på, detta efter att jag redan tagit en morgonpromenad på 6km. När jag kom dit skulle jag göra en DBS check som är ett utdrag från polisregistret eller jag skulle fylla i allt för att ansöka om det men sen kan det ta ett par veckor innan den är klar. Men när jag är där så säger de att jag inte har tillräckligt med papper med mig för de behöver bevis på att jag bor där jag bor. De är verkligen besatta av det i det här landet. Eftersom jag inte hade mer med mig så kunde de inte göra kontrollen och jag fick gå hem och försöka fundera på hur jag skulle få officiella dokument skickade till min adress. Jag bestämde mig för att sätta elbolagskontraktet på mig och pratade med dem en lång stund och försökte sen komma på fler sätt.

När jag vaknade idag så tänkte jag dock att jag måste läsa mer om detta för det kändes löjligt så jag googlade och hittade ett loophole. Därefter mejlade jag skolan och idag fick jag komma in och fixa den tack vare att jag kunde använda mitt körkort (tacka guden för EU). Så nu är den ivägskickad och har jag tur så kanske jag kan börja jobba innan september är slut iaf. 😜

Nu ska vi äta lite ost och kex och imorgon går sista flyttlasset! 


Mys med ljus och vin för mig och öl för Lee. 


Earthlings

Min kompis Sanna har nyligen blivit vegan och försöker inspirera alla att följa samma bana bla genom att rekommendera folk att se dokumentären "Earthlings". Jag har dragit på det för jag gillar kött iaf vissa sorter men jag har medvetet ätit mindre kött det senaste året och ätit mestadels fisk/skaldjur eller vegetariskt istället. 

Idag tog jag dock mod till mig för att se den här dokumentären som skulle förändra mitt liv och jag plågades (1.35 h). Människor är vidriga och verkar helt sakna empati för andras värde, kanske inget nytt under solen dock med tanke på det iskalla politiska klimatet i Sverige idag vilket konstant visar på människors avsaknad av empati. Men att se dessa djur plågas på alla dessa "köttfabriker" fick mig att lipa som ett barn och att känna mig kräkfärdig. Vem ger oss rätten? Människorna i filmen verkade vara helt utan medkänsla och många av dem var faktiskt rent ut sagt sadistiska i sättet som de hanterade djuren. Jag känner mig äcklad! 

Betyder detta att jag kommer att bli vegan nu? Jag tycker att vegan är ett väldigt stort steg men jag känner verkligen att jag kommer att ha svårt att äta något slags kött överhuvudtaget efter detta och mejeriprodukter minus ost har jag fasat ut under period nu oavsett. Med säkerhet kommer jag iaf att göra mer medvetna val innan jag stoppar något i munnen i framtiden. 

Se den: http://youtu.be/bwd0jcbiKV0

och försök att inte bli påverkad. Jag säger att 100% kommer att överväga vad de äter efter detta. Jag hade svårt att ens se klart hela. 

Goda vanor

Jag väntar på att alla papper ska vara iordning så att jag får börja jobba men försöker att utnyttja tiden till att införskaffa mig några goda vanor. Jag förstår att jag inte kommer att hinna med allt detta när jag börjar jobba men jag ska försöka.

Både igår och idag har jag börjar dagen med att springa på morgonen och tidigare dagar har jag promenerat ca 5km/ dag. Planen är att jag ska promenera till eller från jobbet varje dag också, ca 6km/håll. Idag sprang jag förbi vår gamla lägenhet där vi bodde på nionde våningen.



Idag började jag också med en app som en kompis till mig rekommenderade: Headspace. Det är en app som används för att meditera/slappna av/stänga ute ca 10 min/dag. Det var första gången idag och det var faktiskt riktigt skönt, så jag ska fortsätta imorgon.


Utöver mina läxor som är mina enda riktiga förpliktelser nu har jag ganska mycket tid vilket har gett mig möjlighet att läsa också. Jag älskar att hinna med att läsa och det är något som jag sällan har tid till eller snarare kanske något som jag inte tar mig tid till.  Nu håller jag på med bok som jag fått låna av mamma. Det är ingen fantastisk bok men väldigt lättläst och ibland tycker jag att det är ganska skönt att läsa på svenska. 



Vi köpte en bokhylla häromdagen och så hade vi redan ett par andra hyllor som vi använt till böcker. Lee och jag är båda samlare när det gäller böcker/filmer/cd-skivor så vi kommer nog behöva en hylla till för vi har minst fyra oupplockade kartonger kvar hos hans mamma... 





Ser kanske lite tomt ut nu men inte länge till. 

Nu ska jag fortsätta läsa och lyssna på Florence and the Machine i bakgrunden (tagga konsert nästa vecka!). So long! 


Mycket upptagen

Hej! 

Jag har varit väldigt upptagen de senaste dagarna. Först flyttade vi in i torsdags kväll med fortsättning i lördags (och lite på lördag som kommer) och i fredags så var jag på arbetsintervju här i Manchester. Jag fick jobbet vilket är så gött att ha det klirrat!

Jobbet ligger ca 6 km bort och jag kan lätt ta mig dit med buss, med cykel eller till fots. Lite skillnad mot 5,5 mil enkel väg som jag hade innan. Jobbet är som lärarassistent på mellanstadiet vilket inte riktigt är det som jag brukar jobba med men det ska ändå bli riktigt kul. Med detta jobbet så har jag samma arbetstider med lov som lärarna men jag har inte samma ansvar för planering och jag ska inte sköta några bedömningar från vad jag har förstått nu iaf. Självklart så får jag ju inte i närheten av samma lön som hemma för detta men det känns väldigt skönt att få ha ett lite lugnare år efter ett väldigt slitigt år i Sverige. Nästan som en rast. Nu väntar jag bara på att få börja och det blir när skolan har bekräftat mina referenser och de har gjort ett utdrag från polisregistret såsom det alltid är när en jobbar med barn/inom skola. Ska bli så kul! Jag är väldigt peppad!

Flytten har gått bra förutom att de gav oss fel nycklar när vi skulle flytta in. Så klantigt och väldigt oprofessionellt i min mening. Men tills slut fick vi rätt nycklar och nu är det mesta iordning. Vi var också iväg till Ikea för regelrätt inhandling av typ samma saker som alltid när vi flyttar. Några saker saknas fortfarande men de väntar vi nog med tills lönen kommer. 

Vi är jättenöjda med läget på lägenheten och allt finns precis i närheten. Skönt att ha gångavstånd till fler saker än Lidl och en pizzeria som där jag bodde i Gbg. 

Nu ska jag försöka skaka i liv Lee som somnat på soffan efter jobbet. Får se vad vi hittar på ikväll. 


Psyched!

Jag är så sjukt peppad för imorgon! Ikväll har vi packat bilen med en massa grejer och imorgon möter jag Lee i Manchester kl 16 för att hämta nycklarna. Ska bli så kul!

Har även haft min andra lektion vilken var ganska så meningslös i jämförelse med de andra. Den handlade om olika lärstilar och gav i stort sett ingen ny info utöver det de sagt på andra lektioner. 

Var peppad för simning imorgon men tyvärr så fanns det ingen gratis-tid innan jag måste ta tåget. Sånt är livet! Snart börjar vi på det nya gymmet i Mcr. Det får bli en powerwalk imorgon bitti istället. 

En intensiv dag idag och morgondagen blir nog inte mindre hektisk. Vi får se hur det går.

Sov gott! 

Nycklarna till lägenheten del 2

Nu är det äntligen klart att börja flytta in imorgon vilket är bra för jag har en grej jag  måste göra i Manchester på fredag morgon. Hektiskt liv! Allt på samma gång! 

Jag hade en lektion kl 11-13.15 idag om inlärningssvårigheter. Det var ganska intressant men lärare pratade konstant i 2.15 h vilket gav mig kramp. Mycket att anteckna men nu har jag uppdaterat den biten. Självklart har jag jobbat med elever med inlärningssvårigheter under min arbetsföra tid men det är länge sen jag gjorde den delen i min utbildning (ht 2006). 

På nåt sätt har jag fått en dubbelbokning idag så jag har ytterligare en lektion kl 18.30-20.30, lagom tills att Lee kommer hem från jobbet. Typiskt. Men, men... Tack vare den extra lektion blev min simning inställd men jag tog en promenad/ jogg på 4,5 km istället så jag har fått lite motion.

Ska bli så SKÖNT att börja flytta in lite saker imorgon och sen blir den riktiga flytten på lördag när vi kan få hjälp. Som tur är så har jag inte packat upp så mycket ännu pga av förvaringsbrist och det mesta ligger därför fortfarande i mina resväskor. Vi har dock handlat lite annat och fått massa saker från Lees farmor och farfar som ligger överallt i huset. Jag tycker verkligen synd om Lees mamma! 

Nu ska jag packa en väska med det allra viktigaste som jag inte kan vara utan torsdag-lördag. Exciting!


Del av mitt tillfälliga bohag! 

Nycklar till lägenheten

Idag är det meningen att vi ska få nycklarna till lägenheten men vår mäklarfirma är slö så det kanske inte blir förrän imorgon. Bara det blir innan helgen så är jag nöjd. Ska bli skönt med egen yta och garderober så att jag kan hänga upp mina kläder! 

Nu ska jag ha lektion! 



Personnummer klart!

Igår åkte jag på intervju för att få personnummer och när jag väl kom in så gick det jättefort, fick dock vänta i typ 50 min innan dess. När jag satte mig  ner så sa personen som intervjuade mig att det redan är klart eftersom jag är svensk och han kollade bara på mitt och inte på någon annan dokumentation jag hade med mig och han frågade mig knappt några frågor. Jag såg dock att andra människor med andra nationaliteter hade mycket svårare intervjuer än jag och det var några som började når jag kom dit och fortfarande var kvar när jag gick. Jag antar att Sverige har bra relationer med UK men annars så är det ganska obehagligt hur det gör skillnad på folk. Kanske hade jag också fördel eftersom jag pratar bra engelska men ändå... Jag tyckte det var lite konstigt. Nu är det klart iaf och jag behöver bara vänta in att det ska komma hem med posten. Tydligen så måste jag börja skriva mitt namn annorlunda i alla officiella sammanhang, som jobbansökningar, sjukhus, skola osv för UK accepterar inte Asa som jag oftast använder, utannjag måste istället skriva Aasa som i passet. 

Påminn mig om att döpa min barn (om jag får några!) till internationella namn! Jag tycker mitt namn är fint men det är väldigt osmidigt när jag bor utomlands.



Dagsutflykt

Igår åkte vi till en liten fin romersk by utanför Clitheroe. Tog en trevlig promenad och såg på lite sevärdheter som tex:









Vi hittade också en trädgård med massa söta kalkoner:







Sprang en mycket kort runda på morgonen också och jag börjar få bättre  flås nu: 5.24 min/ km. Men som sagt så var det en mycket kort runda och jag skulle nog inte palla det tempot i någon längre period. Jag har börjat använda en ny app för att bli bättre löpning och jag kan verkligen rekommendera den. Den heter C25K (from couch to 5K).

 

Lees födelsedag!

I lördags så fyllde Lee 26 år. Vi firade först med att åka ut och äta frukost. Lee ville åka till ett fantastiskt ställe på landet för att äta frukost men efter att vi åkt i typ en timme för att ta oss dit så var det stängt pga ett bröllop. Typiskt! Sen åkte vi till ett italienskt café istället och käkade där.

Eftermiddagen spenderades med lite besök från familj och senare gick vi ut och åt på en italiensk restaurang i stan. Maten var ok men inte fantastisk. Jag tror jag har ganska höga krav när jag går ut och äter eftersom jag lagar så mycket mat själv och är noggrann med bra produkter osv. Om maten inte möter mina krav så tycker jag ofta att det är överpris även att andra tycker det är jättebra. Men men, vi är alla olika.

Efter middagen så gick vi till en cocktailbar och sen till en jättestor bar/restaurang i en gammal kyrka. Väldigt häftigt ställe med riktigt snygg inredning. Förra året när vi var där så var det faktiskt några som hade sin bröllopsmiddag där. Lite annorlunda...


Bild på födelsedagsbarnet med hans nya mjukisbrallor och t-shirt som han fick av mamma. 





RSS 2.0