Snart dags for jobb

Snart ar det dags att ga till jobbet en skottdag som denna. Idag ar det ju kvinnornas dag att fria och om mannen sager nej sa maste han ge kvinnan en dyrbar gava... Intressant tradition! Har blir det inget frieri ikvall iaf! Men jag ska testa att laga curry kyckling pa kinesikt vis med stekt ris till ikvall- alltid kul att testa nagot nytt.

Igar var vi trotta nar vi kom hem och vi testade ett stalle dar de saljer kebab har. Och det var jattegott!! Har aldrig atit sa god kebab utomlands forut, och det var med kyckling istallet for flaskkott, sa kanske var det lite nyttigare iaf!

Igar pratatde jag med en kille som heter Diego, som var i Sverige 2005 pa utbyte och som nu bor i stan. Sa till helgen ska vi traffas upp for att ta en ol eller tva! Skitkul! Man maste alska facebook alltsa, sa smidigt att halla kontakten med folk!

Jag aterkommer med recptet pa kvallens kyckling om den blir lyckad! Nu ska jag ata ett par mackor innan jag drar!

Ha det!!

Snart lon!

Snart kommer lonen in (far betalt den 1 dagen pa manaden) och det kanns ganska old fashioned har eftersom jag kommer att fa betalt med check! Vet inte om det beror vilka kontrakt de har bankerna eftersom det finns typ 15-20 stora banker har istallet for typ 4 som i Sverige men det ar ju lite lustigt. Det ska bli intressant att se hur mycket jag far betalt for de har ett konstigt system med delvis retrokativ lon...och semesterersattning och sant vet jag inte ens om det existerar har. Jag fragade om skatt igar och da sa chefen att de satter alla pa lagsta skattesatsen till att borja med och vad ar den? 2%. Jag ar ju inte sa sugen pa restskatt sa det ar nog bast att hoja den till 15% eller vad det nu ar som ar det vanliga. Borjar det inte narma sig tiden for nar man far deklarationen hemma nu ocksa, eller ar det i borjan av april kanske?

Jag hade min forsta privatlektion som jag har fatt genom en annons pa natet igar ocksa. Jag var lite nervos for jag skulle aka hem till personen ifraga (valdigt vanligt har dock), sa Lee hangde med och satte sig pa en bar i kvarteret. Vi hittade lagenhetsbyggnaden ganska snabbt och det var ett riktigt fint omrade: jattestora hus med fina bilar och pooler etc. Jag akte upp till lagenheten dit jag skulle och forvantade mig en 30-arig businessman men dorren oppnades av en 60-arig glad man istallet. Uppenbarligen hade jag blandat ihop namnen: seriost alla heter Jesús, José, Marco, Alejandro osv har. Det ar ingen vidare variation och jag hade fatt 10 svar pa min annons eller nat sant! Anyway, mannen var jattetrevlig! Ville lara sig att snacka lite mer engelska da han reser mycket till USA. Sa nu har jag en student och med mitt nya schema, och Lea som jag undervisar i min lagenhet sa har jag faktiskt inte mycket tid pa kvallarna for att ge privatlektioner. Sa det blir nog toppen! Kommer ju ha en trevlig pratstund/vecka iaf!

For ovrigt hade jag min basta lektion hittills med min pratiga klass med 9-aringar igar. De battrar sig helt klart och antligen har de insett att jag inte gar pa vad som helst! De brukar vanligtvis forsoka med alla mojliga tricks for att slippa gora saker men antligen borjar de lugna ner sig lite. Kanske ar det for att tentorna borjar narma sig.

Nu borjar jag antligen kanna att spanskan ar lattare igen ocksa. Det har tagit mycket tid att komma in i det nu igen men det gar battre. Det har ju gatt 9 manader sedan jag pluggade spanska sist och jag har inte tranat pa hela aret da jag har befunnit mig i England eller Sverige sa jg kande verkligen att jag tappat mycket nar jag kom hit. Dessutom pratar jag engelska med Lee, pa jobbet med mina brittiska kompisar osv. Men antligen sa ar det battre, sa det ar gott!!

Nehe, nu ska jag borja planera min lektion for mina larare i eftermiddag. Ska bli spannande att ha denna gruppen.

See ya!!

Nytt recept

Jag alskar ju att laga soppor och jag har hittat ett nytt favoritrecept som vi provat ett par ganger nu:

Krämig kycklingsoppa

Receptet är för 4 personer.

  • 8 dl kycklingbuljong
  • 2 -3 kycklingfiléer eller 400 g urbenat kycklingkött
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 dl gröna ärtor eller sockerärtor
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk timjan
  • 1 msk tomatpuré eller lite passerade tomater
  • 2 msk crème fraiche

Gör så här:

Dela kycklingfiléerna i mindre skivor eller skär kycklingköttet i bitar.

Skala och tärna moroten och palsternackan och hacka löken. Fräs löken i lite olja och lägg i moroten och palsternackan. Låt grönsakerna bli mjuka och ställ åt sidan.

Koka upp buljongen och lägg i grönsakerna. Hacka och lägg i vitlöken och tomatpurén.

Lägg i kycklingen och låt soppan puttra i cirka 10 minuter tills köttet är genomkokt.

Smaka av soppan med salt, peppar och timjan.

Varmhåll soppan och vispa i crème fraichen just innan servering.

 

Jag har dock gjort den utan timjan eftersom jag inte gillar det men det ar ju upp till var och en.

 

Testa detta receptet for det ar verkligen jattegott!!


Sondag

Idag har jag och Lee traffat Mikael och Gabriel och en spansk larare fran Palencia pa stan for en ol. Trevligt att prata lite svenska, forsta gangen sen jag kom hit forutom pa skype da. Jag har aven letat upp lite svenska natverk och lagt upp en profil sa snart har man kanske lite svenska vanner har. Vi hangde med svenskarna ett par timmar sen skulle de ta bussen till Palencia med eleverna och vara dar i 12 dagar tror jag. Efter detta gick jag och Lee till centrum och kakade lite patatas bravas och lufttorkad skinska: en ganska slapp sondag. Skulle ga upp tidigt idag tankte jag men klockan hann bli 11.30 innan jag slapade mig ur sangen. Vi satt uppe sent igar och kollade pa Shameless- det borjar bli en dalig vana!

Igar hade vi var sightseeing Saturday och vi sov lange da ocksa. Sen tog vi metron till Opera och kollade in ett museum som de har i metro stationen. Efter det gick vi till "El Palacio Royal" (kungapalatset) och satt i parken och lapade sol. Efterat gick vi vidare till katedralen och efter det "Los Jardines de Sabatini", sen hade vi haft tillrackligt med sightseeing och tog metron hem. Nasta vecka ska vi nog kolla in Prado museet men inget ar bestamt annu...

Lee's syster och mamma ska komma och halsa pa snart ocksa 8-13 mars sa det ar manga besok nu. I maj kommer aven min kusin, sa det ar ju kul att det rullar pa. Sag aven igarkvall att under sommaren kommer Easyjet.com flyga till Madrid fran Kopenhamn, och de har riktigt billiga biljetter ibland. Sen ar det ju bara tagbiljett ner till Kastrup men det ar inte sa dyrt om man bokar i tid. Sa jag hoppas pa mer besok! :)

Imorgon ska jag skriva kontrakt pa mina nya timmar och sen ska jag jobba forst pa min vanliga skola 17-18 sen ska jag ge en privatlektion mellan 19-20, sa det blir en lang dag imorgon. Ska bli intressant att se vad han vill lara sig dock, alltid kul att fa skraddarsy undervisningen efter elevens behov.

Nehe, nu ska jag ta det lugnt!

BTW jag har brant mig i ansiktet for vadret har varit sa bra denna helgen. 20-25 grader hela helgen under dagen! Och stralande solsken saklart!! Solkram nasta!




Ser ni hur rod jag borjar bli? Int riktigt likt mig men men...


Mer jobb!

Yay!! From nasta vecka ska jag undervisa 6,5 h istallet for 2 och from veckan efter det troligtvis 10,5 h/vecka+ extra nar jag vickar! Gott! Och den ena klassen jag ska undervisa ar engelska till andra larare som undervisar andra amnen. Sa antligen lite vuxna manniskor, och de andra lektionerna ar ocksa med elever fran 15-19. For ovrigt ska jag ocksa undervisa en businessman pa kvallarna. Sa snart kommer jag ha det ganska fullt upp! Men fortfarande fredagar ledigt! Fint!!


Lite bilder fran helgen som varit!



Lee och Michael!! :) Michael kom hit kl 8 pa morgonen i lordags. Tiiiidigt att aka och mota upp honom!



Fina Retiro-parken. En miljon manniskor tyckte det var en bra dag att ga dit i lordags i det fina vadret.



Jag och Michael. I mandags fragade staderska som stadar var lagenhet om vi var syskon! Lite lika ar vi kanske?!



Bild pa en av broarna i narheten av var lagenhet.

Resten av bilderna ligger pa fb. Synd bara att jag inte tog nagra i pa lordagkvallen. Jag tankte att Michael har ju tagit sa manga bilder sa jag kan ju bara ta dem fran hans kamera efterat, vilket inte funkade da den blev stulen. Trakigt! Bast att verkligen halla hart i sakerna from nu.


Anyway, jag har fatt ytterligare 1,5 h/vecka fast med vuxna! Antligen! Hoppas att det blir mer! Sa nu blir det att lasa in mig pa Cambridge exams... kul iaf!


Recept pa pannkakor



Pannkakor med äpple, ungefär 8 mellanstora:
2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 tsk salt
2 syrliga äpplen

Blanda de torra ingredienserna med hälften av mjölken, tillsätt ägg och resterande del mjölk. Rör till en jämn smet. Riv äpplena grovt och rör i dem.
Hetta upp en liten stekpanna och ha i en klick smör. Rör om och ha i en klick smet. Stek på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor.

 

 

 

Det funkar att byta applen mot bananer, hallon, blabar eller vad nu kanner for. Vi testade att gora bananpannkakor med nutella pa haromdagen! Sjukt got!! :)

Testa detta!

Fullspackad helg!

Tja!

I helgen har vi gjort sa mycket. och sa har vi haft besok anda tills igarkvall sa jag har inte hunnit med att blogga. I fredagskvall gjorde vi inte sa mycket, lagade mat och gick och lade oss tidigt. Pa lordagmorgonen akte jag in till Chamartín for att hamta upp Michael kl 8 pa morgonen. Lee skulle stanna hemma och ha frukosten redo nar vi kom hem men han lag och sov istallet! Vi gjorde appel-pannkakor till frukost, och de var sjukt goda! Lagger upp receptet en annan dag. Sen tog vi en valbehovlig powernap...

Senare under eftermiddagen akte vi in till stan och at pa 100 Montaditos for Michael hade inte atit dar pa jattelange eftersom han bor i Galicien dar de inte har den kedjan. Sa vi kakade dar, satt i solen och njot lange, bestamde oss for att ga tillbaka och hittade da en bar dar det kostar 3 euro for 5 flaskor med ol! Sa vi satt dar och drack lite och sen tog vi metron fran La Latina till Pirámides sa att vi kunde handla lite pa Mercadona. Kopte en massa grejer for att gora tapas och massa dricka for utgang! Sedan lagade vi mat med fransyskorna (Lea hade 2 kompisar over, en fran Paris och en som bor i Valencia) och drog efter det ner till metron. Nar vi vantar pa metron sa moter vi en kille med langt lilla har (peruk), raffset, klanning etc och en gitarr. Troligtvis kladd sahar pga av karnevalen i stan, det ar tradition att kla ut sig sa galet som mojligt. Anyway, han borjade snacka med oss och helt plotsligt drog han fram sin gitarr och spelade otaliga latar hela vagen in till Malasanas dar vi sedan gick ut. Verkligen en asrolig kvall med ovantad allsang pa tunnelbanan med alla mojliga manniskor osv. Den enda trakiga delen var att Michael blev bestulen pa sin kamera... Men det ar ju sant som hander!

Eftersom vi kom hem sadar runt 5 pa morgonen pa sondagen sa sov tills 14 och lagade till en stor full English breakfast! Och sedan spenderades resten av dagen i soffan dar vi kollade pa "Helt Hysteriskt". Lee lagade ocksa "Crunchy garlig chicken" recptet kan ni hitta har: http://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/crunchy-garlic-chicken . Den var jattegod! Till den gjorde jag ocksa en salsa med passarade tomater, chili, lok, vitlok, farska tomater, paprika och grona oliver. Supergott!

Mandagen borjade jag med att ge en privatlektion till min franska room mate innan hon skulle aka till Frankrike vid lunch. Nar de andra vaknade lagade vi aterigen till pannkakor fast med bananer i denna gangen. Mojligtvis annu godare! Efter det traskade vi in till stan, tag en ol, kakde en snabb lunch och sedan akte jag till jobbet och de andra till Real Madrids fotbollsstadium. Lee's pappa vill komma och halsa pa i april och kolla pa en match: sa det verkar som att vi ska ga och kolla pa riktig fotboll snart! :) Pa kvallen mottes vi upp hemma och lagade fajitas, och hade en annan kompis, Lewey, over ocksa. Mycket trevligt!

Och igar akte Lee till jobbet och jag och Michael till IKEA! Vi kakade lunch: kotbullar och potatismos med lingon och brunsas, men ocksa en sallad till forratt, brod, dricka och en efterratt med kladdkaka for 6.99 euro. Inte illa! Michael passade pa att kopa en lampa och lite annat skrot och sen gick vi till Primark som ligger i samma kopcenter. Efter detta drog vi hem, 1 h  i metron! Sa segt!

Nar Lee kom hem motte vi honom vid metron och akte in till stan och letade fatt pa en bar som heter "El Tigre" som ar ganska popular. Det coola med detta stallet ar att en ol (i storlek med en half pint) kostar 2,5 euro och med den far man en tapa eller nagra stycken. Men det ar ingen liten portion... Igar bestallde vi 2 ol och en cider och fick en stor tallrik med paella, tre skrivor brod med manchego ost och salmorejo, tre med tortilla, tre croquetas med skinka i, en tallrik med patatas bravas (pommes med en stark sas) och roquefort och allt detta for 7.5 euro tillsammans. Efterat tog vi ytterligare en ol var och fick in tva tallrikar till med brod med olika palagg: manchego ost, tortilla, jamón serrano (lufttorkad skinka), chorizo, pastrami etc. Helt fantastiskt! Dit kommer vi ga fler ganger!

Efter detta akte Lee hem och jag foljde med Michael till stationen och slappte av honom efter en mycket fullspackad helg!

Idag forsoker jag ta det lugnt for jag har sa ont i halsen och jag ska ha lektion eftermiddag, sa nu ska jag bara vila, och dricka te! Kanske slanga ihop en snabb potatis och purjoloksoppa. Mmmm

Jag lagger upp bilder senare, tyvarr hade Michael de flesta i hans kamera, men men sa kan det ga!

Ha det!!

Fredag

Igar blev jag inringd for att jobba i Las Suertes som ligger typ 1 h ifran var laganhet. Akte dit och visste inte vad jag skulle ta vagen eller vilken alder eleverna skulle ha. Och suck, de var 3,4 och 5 ar! Att de ens ska borja lara sig engelska sa tidigt later helt otroligt! Jag som tyckte det var svart haromdagen fick verkligen en utmaning och den gick val inte sadar jattebra! De kralade runt pa golvet och sjong, och lyssnade inte alls! Valdigt stressande! hade behovt en kurs i hur man hanterar smabarn innan jag jobbar med detta. Men igar sa jag iaf till chefen att jag helst inte vickar nar eleverna ar sa sma pga brist pa erfarenhet och hon sa att de skulle forsoka hitta nagon annan for det i forsta hand eller erbjuda lite kurser for mig. Skont!

Pa eftermiddagen hade jag dock en tre valdigt trevliga grupper, tva stycken med 12-aringar och en som var forberedande for Cambridge exams, och den gruppen var som en vanlig Engelska C/7 hemma ungefar. Gott! Bara tva elever i sista gruppen dessutom: behovde inte inte saga till dem att vara tysta en enda gang! Fantastiskt! Det ar ju detta jag vill jobba med! Sa jag hoppas att jag kommer fa mer timmar med det, for det hade varit riktigt kul. Valdigt motiverande!

Nu sitter jag och vantar pa att tva kompisar ska komma forbi pa lite fika. Det ska blir trevligt att sitta och tjata lite! Sen ikvall blir det att det lugnt for jag ska aka till och mota upp Michael typ kl 7.15 imorgon for han kommer vid 8. Ska bli sa kul! Det ar aven riktigt bra vader idag och det ska vara det resten av helgen. Jag har till och med invigt mina nya ballerinaskor och mina gamla skinnjacka idag nar jag visade Leas van vagen till metron tidigare. Fantastiskt! Skulle kunna tanka mig att det ar 15 grader atminstone och det ar jattesoligt!

Har aven passat pa att ta en extra lang sovmorgon idag eftersom jag visste att jag inte skulle jobba. Det har varit sa stressigt denna veckan eftersom de har ringt mig sa sent varje dag denna veckan och jag har varit tvungetn att dra ivag i all hast. Jag har knappt hunnit med att ata ordentligt ens. Som igar hade jag atit lite flingor pa morgonen, sen var jag tvungen att dra ivag, vid 16 at jag en macka och drack en kopp te och sen ingenting forran jag kom hem 21.30 pa kvallen. Inte sa halsosamt! Har inte hunnit gora nagot hemma heller, sa idag har ag sopat och skurat, tvattat etc. Skont att ha det gjort iaf...

Nehe, nu ska jag chilla lite innan de kommer. Ha en harlig helg!! :)

Alla <3 dag

Igar firade vi alla hjartans dag jag och Lee. Jag gick och motte honom nar han slutat jobba och sa kopte vi lite mat, Lee lagade allt och jag fick bara slappa och gora ingenting! :) Han lagade ungnsbakad lax med champinjoner, rodlok, tomater, parmesanost och en massa kryddor med potatismos. Jag alskar ju potatismos! Gar inte att leva utan det! Maten blev jattegod och efter det blev det farska jordgubbar (fran Sevilla) och vit choklad glass. Mmmmm


Det blev inget vick idag, ganska skont faktiskt for det var ganska jobbigt igar. Jag fick vicka i tva klasser och de yngsta eleverna var 6 och de aldsta 8 ar! Jag ar ju ingen barnalskare och far jag valja sa jobbar jag inte med barn, jag foredrar gymnasiealdern. Det finns ju en anledning till att jag valde gymnasie och grrundskolans senare ar som inriktning! Jag kanner mig verkligen inte som en sarskilt bra larare nar det ar sma barn for har ingen erfarenhet med att jobba med dem, ingen kreativitet till att hitta pa lekar etc. Jag ar nog helt enkelt inte lampad for att jobba med sa sma barn... Mina vanliga elever som ar 8-9 ar iaf lite lattare, da kan man ju jobba med en bok och gora ovningar som ar mer strukturerade och mer givande for mig. Jag vill arbeta mer med att lara dem engelska inte uppfostra, ta inte illa upp ni som arbetar med barn for det ar ett jattesvart jobb, det kravs otroligt mycket av lararen. Det bara inte for mig! Men det ar ju bara fram till slutet av juni och sen far vi se. From mars ar det (antagligen) meningen att jag ska fa undervisa en affarsman men 4 h/vecka. Det ser jag framemot, for aven om han kanske kan sa mycket engelska sa kommer jag inte behova agna halften av lektionen till att saga till honom att vara tyst, sitta pa sin plats, inte ga pa toa under lektionstid, prata engelska och inte spanska etc etc. Jag hoppas verkligen att jag far de lektionerna. Men idag ska jag iaf ha mina sma liv, de ar ju ganska sota ocksa aven om det ar mycket jobb! :) Det tar val lite tid innan de vanjer sig vid att ha mig ocksa, jag ar tredje lararen sen i september, sa de behover nog lite stabilitet nu. Och idag har jag forberett lekar! Ett tips faktiskt: det finns en lek som heter MANCHESTER som ar otroligt simpel och som vi larde oss under var lararutbildning. Schysst att gora i borjan och i slutet av en termin. De enda man gor ar att skriva Manchester pa tavlan och sen ska de bilda sa manga nya ord som mojligt av ordet och de far bara anvanda varje bokstav en gang forutom e da som forekommer 2 ggr i ordet. Kul for alla aldrar! :)

Nu ska jag vila lite innan skolan borjar. Jag har sovit illa typ 5 natter i rad... vaknar flera ganger/natt och kanner mig aldrig utvilad. Men imorgon ska jag ha sovmorgon om inget forutsatt hander! Skont!!

Ha det gott!


Bild fran haromveckan nar vi var ute och gick!


Vick!

Redan tisdag igen! Veckorna springer ivag, och jag har redan varit har i en manad...fast med tanke pa hur mycket jag har gjort sa kanns det mycket langre. Idag har jag vickat pa en skola i sodra Madrid, vickade dar igar ocksa och det blir troligen vick imorgon ocksa. Asbra, varje timme ar ju guld vard nar det galler pengar, far inte betalt for de extra timmarna forran i mars dock. Retroaktiv lon! :( Igar blev en valdigt knasig dag pga vicket dock. De ringde mig typ 30 min innan jag var tvungen att ta metron, drog ivag och det tog en timme dit fran var lagenhet, vickade 2 h, sedan tog det 1,45 h att ta sig till min vanliga skola i norra Madrid. Sa jag akte hemifran typ 11.30 och kom hem 19.15, och da hade jag inte haft nagon paus over huvud taget: bara akt metro/tag och jobbat mina 3 h. Stressig dag och daligt med lunch...tyvarr blir det nog samma sak imorgon.

Idag ar det alla  <3 dag, men vi ska inte gora nagot speciellt. Maste spara lite pengar till helgen da Michael kommer och halsar pa! Det ska bli jattekul, jag hoppas bara att vadret blir lite battre. Det ska bli spannande att se vad vi ska hitta pa, kanske fler muséer (massa gratis pa helgen), parken Retiro, lite stadsvandring etc. Lee och jag har dopt om lordagar till sightseeing-Saturdays. Vi har bestamt att vi ska ga till nagot nytt stalle varje, nagot intressant att se i stan. :)



Michael nar vi bodde i Sevilla!

Helg med museum!

Sitter och kollar lite pa "Vanner" och det ar avsnittet nar Rachael ar gravid och ovan med Joey av nagon anledning. For att de ska bli kompisar igen hittar hon pa att hennes chef bett henne att salja sitt barn till honom, och Joey aker dit till hennes jobb och hotar chefen. Det basta ar efterat, Rachel tror att hon ska fa sparken och aker till moten och chefen sager: "Rachel, I just want to make it very clear to you that onlu because I asked you about the due date, it does NOT mean i want to buy your baby!". Sen gar hon darifran med en manads langre mammaledighet! Jag alskar "Vanner"! Sa jakla sjuk humor ibland!

Snart ska vi dra ivag till "El Museo de Reina Sofia" och kolla pa Picasso's "El Guarnica", hans mest kanda tavla som skildrar inbordeskriget. Den ar tydligen 27 m2 stor, horde det pa nyheterna idag. Sag for ovrigt varldens roligaste nyhetsrapportering har i Spanien idag, deras tre toppnyheter var: Big Ben lutar med 0,26 % (Jamfor med lutande tornet i Pisa: 5,36 %) Ohhhh, big news, den andra nyheten ocksa om England: David Cameron har fatt en en ny katt som ska bo i huset pa "Downing Street" och den sista nyheten: Det har varit sa kallt i norra Spanien att i ett pyttelitet vattenfall har det bildats istappar! SERIOST! Nyhetsrapporteringen i Sverige ar lite mer relevant!

Anyway, time to shoot off! Ska mota upp en kompis, Lewey, om typ 45 minuter sa dags att rora pa sig!


Hoppas att ni far en trevlig lordagkvall hemma i kalla Sverige (vi har iaf 10 grader varmt har och sol)!


Fler timmar verkar det som!

Jag kommer antagligen fa 7 h timmar till/vecka from mars, det hade ju varit fint. Jag har aven satt upp profil pa en sida dar man erbjuder privatlekioner och fatt nagra mejl, men jag vantar pa exakta svar. Mojligtvis far jag en grupp med elever 1,5h 2 ggr/vecka. Det hade varit schysst. Sa nu kanns det verkligen som att det loser sig!

Antligen kan man borja planera lite for framtiden, sa vi funderar lite pa att aka till Sevilla i mars med en kompis och hans flickvan och sen till Valencia i pask om Michael kommer hit. Bara for en natt eller sa men anda, hade varit kul. Men vi far se!

Idag har jag gjort min tva justeringar pa exjobbet, andrat tva meningar sa att de ar ratt kallrefereade sa nu ska jag publicera den. Sen maste jag lamna in den i pappersversion till Hogskolan, sa opraktiskt harifran da det tar typ 2-3 veckor for saker att komma fram om det kommer fram overhuvudtaget. Sa jag min syster kan hjalpa mig med det istallet, for annars blir det inget examensbevis!

Denna helgen ska vi bara ta det lugnt! Gora ingenting! Nu ar det dags for en dusch och sen fixa lite innan Lee kommer hem fran jobbet!

Ha det gott!

Helgen som varit!

Nu har det gått några dagar sen jag bloggade sist. Jag har haft mycket på gång de senaste dagarna, men framförallt så har vi varit utan Internet några dagar för att vår router gick sönder.

 

I helgen har Lee’s bästa kompis Jon varit här. Vi har egentligen gjort så mycket: vi tog det lugnt på fredagen, satt upp och drack lite käkade lite god mat. På lördagen gick vi in till centrum och drack lite öl, kollade på lite olika sevärdheter, drog hem och lagade en curry och senare på kvällen så drog vi in till stan för att gå ut i Malasaña. Vi har dock insett att det är ganska dyrt här när man går ut… det härliga är att de älskar bottelión här i Spanien, vilket kommer att vara ännu bättre när våren/sommaren kommer.  Jag längtar efter våren nu för här är det också ganska kallt nu, jag vill ha värme och massa sol, så man kan vara ute mer. Vintern är verkligen en isoleringstid, men det är ju värre i Sverige.

 

Igår började jag jobba på mitt nya jobb. Det ligger verkligen långt ut, i Las Tablas, där det finns typ ingenting. På väg till jobbet igår från metron fanns det en enda restaurang, en kines-butik och två sjukhus. Kunde inte ens köpa en flaska vatten för ingenting var öppet pga siestan. Jag hade jättekul under min lection iaf, även att ungarna var ganska pratiga som 9-åringar är. Ska bli spännande att ha nästa lektion imorgon.

 

Idag ska jag iväg till kontoret för att skriva på kontraktet. Skönt att få det gjort! Det hade tydligen fått in fler timmar också, så lite mer blir det ju. Dessutom ska en va mina lägenhetskompisar ta två privatlektioner av mig/vecka, och igår kom hyresvärdarna förbi för att berätta deras dotter  vill ha lektioner om några veckor. Så det löser sig!


Fuck Jante-lagen for jag ar sjukt nojd! :)

Mitt omdome:

"Examensarbetets syfte är att undersöka hur lärare talar om muntlig språkfärdighet inom kursen ”English C/7”.
Ämnesvalet motiveras inte bara utifrån en ny läroplan i engelska, utan också utifrån en ökad relevans av muntlig
färdighet på engelska i dagens samhälle. Uppsatsen är överlag mycket välskriven och välstrukturerad. Den har såväl vetenskaplig stringens som tydlig didaktisk anknytning. Syftesformuleringen är dock omfattande och kunde gärna ha avgränsats mer alternativt preciserats i mer detaljerade frågeställningar. I bakgrundskapitlet ges en utmärkt genomgång av relevanta styrdokument liksom jämförelse av likheter och skillnader mellan den gamla och nya läroplanen. Forskningsöversikten som också ges här kunde dock gärna ha tagit upp fler relevanta studier på området och författaren kunde också gärna ha reflekterat mer kring deras resultat. Undersökningen som ligger till grund för uppsatsen förefaller väl genomförd. Materialet, som består av 5 skriftliga enkäter och 2 enskilda intervjuer med lärare, analyseras kvalitativt med hjälp av diskursanalys. Författaren för ett utförligt och initierat resonemang om de valda metoderna för insamling och analys, med en hög grad av välgrundad reflektion utifrån valt syfte och teori. Hon har även gjort väl genomtänkta etiska överväganden. Resultatkapitlet beskriver utförligt, välstrukturerat och trovärdigt lärarnas resonemang utifrån olika perspektiv. I diskussionskapitlet lyfts intressanta mönster och sammanhang i materialet fram och dessa kopplas också tydligt till tidigare forskning och teoriram. En ännu bättre avslutning hade kunnat uppnås om slutordet i kapitel 6 hade återknutit till de utgångspunkter som tas upp i inledningen och pekat på vikten och den vidare nyttan av uppsatsens resultat i relation till dessa".

Betygsförslag (ett villkor för VG är att minst fyra av de sex lärandemålen bedömts som VG)
VG

UNDERBART!

Jag lagger upp en lank nar det har blivit publicerad sa kan ni lasa om ni ar sugna...betvivlar att ni ar det dock!! Haha!

Morgondagen

Det blev fantastiskt goda arepas! Glomde tyvarr att ta bilder...

De ringde fran mitt nya jobb innan och jag fick veta vad jag maste ha med mig pa mandag nar jag ska dit. Det visade sig att jag behover mitt socialforsakringsnummer, vilket jag har tappat bort/ glomde ta kopia pa och gac originalet till min forra arbetsgivare i Sevilla. Sa imorgon kommer jag nog spendera det mesta av dagen med att koa i Madrids "tesortería" som ar typ som forsakringskassan eller nat sant. Jippi! Jaja, det loser val sig iaf! :)

Nu blir det iaf lite mer "Shameless" och sen sangen. Ar ganska trott idag, konstigt nog!



Bra start på första arbetsdagen!

Igår fick jag ett mejl från chefen där hon frågade mig om jag kunde vicka idag… och idag ringde de och sa att lektionen var inställd pga flera elever var på någon skolutflykt. Så nu börjar jag på måndag istället… och jag som hade planerat för dagens lektion redan och jag hade tom gått till kopieringsbutiken och fixat lite olika övningar. Att skaffa en skrivare står högt upp på listan nu känns det som för de tog 90 cent för en färgkopia! 90 cent! Så för 4 sidor med färg och 10 kopior i svartvitt, alltså totalt 14 sidor fick jag betala 4 euro. Riktigt dyrt. Sist när jag bodde i Spanien kostade det 5 cent för en kopia I svart vitt och 15 cent för en i färg, fast det var ju vid universitetet visserligen. Anyway, så nu börjar jag på måndag iaf, och de verkar riktigt noga med att jag stannar tills i slutet av juni. Det blir nog bra, hoppas på fler timmar dock, för två timmar/vecka kan jag ju inte leva på, om jag inte vill leva på Lee och vara en “desperate housewife”. Det är ju inte riktigt min melodi…

 

Har fixat min “abono mensual” idag också, så nu kan jag åka hur mycket metro som jag vill. De har dock världens dummaste system här för månadskortet är bara giltigt från den 1 varje månad tills den sista. Detta innebär att om man köper sitt kort tex. 16 får man bara 14 dagars resande men man måste betala för hela månaden ändå (47,50 euro) vilket suger. Jag är glad att jag fick reda på detta förra veckan, så jag väntade tills idag med att köpa ett men och andra sedan har jag fått lägga ut 20 euro på 10-resors kort istället. Så korkat system. Så tänk på det om ni ska spendera en månad här i Madrid.

 

Jag vet inte om jag känner mig hemma här i Madrid ännu. Vissa delar gillar jag verkligen (lägenheten, rumskompisarna, billig mat, vacker omgivning, prata spanska etc) men andra saker är mindre positivt tex att det är svårt att hitta bra ställen att shoppa på för en lördag i centrum i den här stan är inte att leka med, seriöst alltså! De bor 6 miljoner människor i stan med kretskommuner, dessa + alla turister på de största shoppinggatorna en lördag är självmord! Lee och jag har försökt oss på detta två helger i rad nu och insett att det är inte värt det. Det känns som det är mer värt att ta de tre bytena upp till de stora köpcentret där IKEA ligger bara för att undvika centrum liksom. Så jag känner mig inte riktigt hemma där ännu. Hittade dock ett nytt shoppingstråk nära Goya häromdagen, men alla mina favoritbutiker fanns tyvärr inte där. De andra negativa aspekterna med shoppingen är a) jag har inte så mycket pengar nu och här finns massvis med kläder och skor jag vill ha… b) Lee hatar att shoppa så jag måste hitta några nya shoppingkompisar! En annan sak som alltid är svårt när man är ny i en stad är att hitta nya vänner, vilket jag kände av mycket när jag bodde i Manchester. Med mitt val av yrke dessutom blir det extra svårt eftersom de flesta lärare frilansar här, vilket betyder att man kan jobba en hel dag och knappt träffa några andra lärare… lite tråkigt. I Sevilla var det så lätt, när man pluggar och träffar folk på skolan och på olika event, genom sina rumskompisar osv. I helgen träffade jag dock en hel hög med franska trevliga personer som går i samma klass som Lea. Det blir nog till att gå ut med dem snart igen!

 

Anyway, i helgen kommer Lee’s bästa kompis Jon hit och hälsar på! Mycket trevligt ska det bli, och det innebär också födelsedagsfirande framförallt, för han fyller år idag…men också att vi blir en resväska rikare med prylar som vi lämnat i England. Halleluja för det för jag behöver verkligen mina träningsskor och min skinnjacka! Nehe, nu ska jag kolla ytterligare ett avsnitt av “Shamless” och sen ska jag laga “arepas”.

 

Jag och Lovisa i hennes gamla lagenhet i Sevilla.

 

Vara arepas ligger i stekpannorna och tillbehoren ar vid sidan om (avokado, tomater och gullok och en flaska lambrusco). Ikvall blir det alkoholfritt alternativ dock for vi spar oss till helgen!

 

So long!!

 

 


RSS 2.0