Gubben i lådan!

Efter de horribla starten på dagen så hade jag inga förväntningar alls på att kommande lektion skulle vara bättre. Men mot alla odds så förvandlade gubben på den här lektion min sura min till en glad mun istället! Gubben som var som en blandning mellan pappa (han talade spanska och han hade något som jag inte riktigt vet vad det var men som verkligen påminde mig om pappa) och Evas Lennart (samma hållning, samma leende, och glada sinne) hade svart krulligt, lite halvlångt hår, en stor mustasch och det härligaste skrattet. En jättebra pedagog som verkligen fick med alla i hela klassrummet och han skrattade och skojade och allt han sade var med en mycket positiv ton. Jag som från början inte hade tänkt ta denna kursen blev mycket positivt överraskad och jag tror inte att jag kommer att ångra mig. De andra kursen jag var på hittills har verkat jätteteoretiska och tråkiga och den här gubben: superkul! Tacka guden för att jag får ha en sådan gubbe en gång per vecka åtminstone!

Nu måste jag iväg och handla!


Önskar jag vore någon annanstans.

Idag har jag ingen energi och vill bara åka hem. Det skulle var skönt om allt bara var som vanligt. Jag vill äta god svensk mat, sova i min egen sköna säng och träffa all jag saknar. Idag är nog första dagen som jag verkliegn längtar hem.

Första skoldagen inte riktigt som förväntat.

Nu har skolan börjat och det är inte riktigt så som jag tänkte att det skulle vara. Det började med att jag gick på min första lektion och det vara bara jag och två personer till!! Den ena personen var dessutom min hyresvärds pojkvän. När han såg mig idag på morgonen så började han prata och jag har jättesvårt att förstå för han och Sofía, hyresvärden, de pratar jättefort och utan s och c och därför låter det inte alls som den spanskan som jag är van vid. Vi konstaterade iaf vi ska ha ytterligare två kurser ihop men jag har nu insett att det bara blir en till eftersom en av de kurserna som jag skulle läsa bara gick att läsa på ett helt år. Jag har också fått reda på den viktigaste kursen, även den som jag sett fram emot mest, inte heller kommer att gå denna terminen. De har tagit bort den och jag som sett framemot lingvistik så mycket. Men, men det är sådant som händer.

 

Problemet är att jag måste läsa 30 poäng för att få Erasmus och Csn så har jag varit tvungen att hitta alternativ till de 18 p som saknades. Min lösning: en kurs om Latinamerikansk kultur och historia (jag har läst något liknande i Sverige men kanske inte riktigt samma), en kurs typ lingvistik fast på en annan sektion på skolan och en kurs i översättning från spanska till engelska och tvärtemot. Det låter iaf intressant men det kanske blir svårare jag vet inte. Jag ser framemot några veckor framöver när jag vet helt klart hur mitt schema ser ut och när allt klart med hur mycket pengar jag kommer att ha varje månad, när jag får åka hem, när mina tentor är etc. Men det löser väl sig, det gör det ju alltid på ett sätt eller annat.

 

I och med det här skolsystemet så inser jag verkligen hur lätt och smidigt det är i Sverige där man kan läsa ett program och allt sköter sig självt! Det hade varit så gött att snacka med någon inne i systemet som pratar svenska också, för att reda ut en del av de missförstånd som kan ske bara pga jag inte har kunskap om vissa ord. Jag hoppas att jag springer på någon svensk snart! Jag hade fått ett meddelande av tjej på Facebook idag men jag vet inte om hon är på samma universitet som jag eftersom det finns två olika här, men får väl se. De hade iaf varit mycket trevligt att någon gång få prata lite svenska eftersom det dessutom kostar så mycket att ringa hem. Och igår funkade det inte ha videosamtal över msn heller…men det kanske funkar idag vem vet?

 

Hoppas att allt är bra med er därhemma!! Man får gärna lämna en kommentar så jag vet att ni lever också!!

 

En bild på min skolgård idag på morgonen.

Hasta luego!

Mitt tillfälliga liv i Spanien

Efter ytterligare några dagar här så börjar jag känna mig hemma. Jag är inte längre totalt förvirrad när jag går utanför dörren som de första dagarna, jag måste dock skylla på vägarbetena för det är dem som förvirrar! Jag har även mer kolla på vart saker ligger inne i centrum, och jag har lärt mig vart man än är så kan man alltid hitta floden och därifrån är det bara att räkna broar fram tills sin egen!

Jag trivs riktigt bra med mitt rum och med mina rumskompisar. Alla är jättetrevliga och och vi kommer bra överens. Vi har lagat mat ihop nästan varje dag och vi drar in till stan ihop eller iväg på andra äventyr. T.ex igår åkte vi till Carrefour som är en jättebutik med typ allt inom mat och hem, typ som Ica Maxi fast dubbelt så stort. Vi gick till stationen kl 13.30 och jag vet inte riktigt när vi var framme men vi var inte hemma förrän kl 17.30. Allt tar sin lilla tid här. Igår satte vi oss också ner och gjorde ett städschema för lägenheten så det blir städning varje söndag. Alltså kan man inte vara för bakis! Och idag har vi suttit och gjort listor med olika ord som kan vara bra att kunna; frukter, grönsaker, djur, färger, saker i hemmet, fasta uttryck etc. dessa ska vi sätta på vardagsrumsväggen så att man kan gå dit och befästa lite kunskaper! Kvällen ska avrundas med tysk mat idag eftersom det är valdag i Tyskland. Så lite tysk-afton blir det!

Imorgon börjar mina lektioner och det verkar på schemat som att jag inte kommer att ha lektioner mer än på måndag, tisdag och onsdag, alltså långhelg varje vecka! Det är ju jättebra om någon vill hälsa på över helgen! Keep that in mind fellows! Som det verkar är mitt schema mycket bra men vi får väl se om det blir några ändringar.

Det enda som känns jobbigt nu är att jag saknar Patrik, men vi kommer ju att ses snart igen och då ska jag åka upp till Madrid och möta honom med helvetes bussturen som tog 7,5 h förra gången! Men och andra sidan kommer det bli några nätter på hotell och det är man ju inte så bortskämd med! ;)

Jag ska lägga upp bilderna från resan på Facebook snart! Ska bara sortera fram vilka jag ska ladda upp. Och orka, men imorgon blir det nog tror jag.

Hasta luego


Roadtrip dag 3,4,5 i Spanien; Marbella, Huelva och Sevilla.


Efter turen i Ronda så tog vi oss vidare ner till Marbella. Vi hittade vårt hotell nästan på en gång och det var riktigt schysst! Nära till havet, med pool och en riktigt schysst bakgård med konstgjorda, visserligen väldigt små, vattenfall och massor med palmer. Helt enkelt väldigt fint och mysigt. Jag hade lätt hänt kunnat spendera en vecka där!  Kanske blir en annan gång! I Marbella badade vi havet för första gången sen vi kom hit och det var inte varmt. Jag tyckte det var iskallt! Men, men är man vid havet så måste man ju bada.

 

Dagen efter så fortsatte vi till Sevilla och min lägenhet. Vi hittade Niklas hotell på en gång, det låg bara 2 minuter ifrån min port. Helt perfekt om det nån som vill hälsa på mig: lägenhetshotell som kostar 500 kr/ natt för en person i detta fallet. Jag vet inte om dt kostar mer för två eftersom rummet han har, har två sängar och förberett för två. Så det skulle kunna kosta bara 250kr/person i så fall. Kanske något att fundera på Louise, Carro och Björn!!

 

Nu är det jättevarmt i Sevilla igår och idag ar det varit över 30 grader från kl 10-11 på morgonen tills kl 20 på kvällen och efter det inte mindre än 22 grader sent på kvällen. Härligt men också risk för solsting! Igår åkte vi till Huelva och Puente Umbría för att bada lite och vi orkade bara sola och bada typ 1,5 h sedan drog vi hem. Vi hade tänkt åka till Portugal också men vi kom iväg sent och alla glömde passen, jag vet visserligen om man måste ha dem men ifall så att det varit onödigt att åka om vi inte kom in. Men mitt universitet ordnar olika resor under terminen och det kommer att finnas möjlighet att åka till Portugal då…. På vägen hem ifrån Huelva stannade vi iaf till på IKEA och handlade lite grejer som jag saknade i mitt rum; spegel, ny kudde, en filt, en handduk, lingonsylt och lite annat. Så nu känns det lite mer

försvenskat!!

 

Kväll ska vi göra tapas hemma i lägenheten och dricka lite god sangria innan killarna drar hem imorgon. Jag hoppas att jag kan hitta en lucka i mitt schema snart så att jag och Patrik kan boka in när han kan komma hit nästa gång. Tacka guden att man har Internet åtminstone!

 

Jaha nu ska vi dra in till stan en runda och kolla lite affärer…härligt att lönen kommer imorgon eftersom jag fortfarande varken har fått csn eller mitt stipendium så lever jag just nu på 0 kr. Förhoppningsvis så får jag mitt stipendie nästa veka iaf; csn får jag nog vänta på till jag kommer hem!!!!

 

Hasta Luego!


Roadtrip dag 2 i Spanien; Ronda

Andra dagen åkte vi från Granada till ner till Nerja för att kolla in staden (i det här landet byn) på 34000 som Monia pratat så varmt om. Vi började med att sätta oss på en restuarang med panorama vy över havet fast uppe i bergen vid "Las Cuevas de Nerja" som är väldigt stora fina kalkstensgrottor. När vi käkat köpte vi biljettet för att gå in och kolla på grottorna och precis när vi kommer innanför säger en vakt till oss att de stänger om 15 minuter! Jaha, alltid i sista minuten, men vi hann igenom precis i tid till stängning! Det gick inte att ta kort därinne och det var förbjudet eftersom varje gång blixten träffar kalken så slutar den att växa under väldigt lång tid så vi har inga bilder på detta men ni får ta mitt ord på att det var otroligt vackert. Jag rekommenderar alla som är i närheten att åka dit, dessutom så fanns det konserthall med plats för mer än 100 personer som hade varit väldigt häftigt att gå på. Tänk bara akustiken. Efter detta fortsatte vi till ”El balcón de Europa”, som också var oerhört vackert. Soligt och fint, helt klart vatten sådär turkosaktigt och vilken utsikt. De bilderna måste ni kolla när de nu kommer upp på Facebook.

Vidare åkte vi till Ronda. Denna stad som min lärare på gymnasiet alltid talat om eftersom hon bott där under sin tid i Spanien. Med alla dessa goda ord var mina förväntningar skyhöga och med all rätt. Det tog ca 1,5 h att åka till Ronda från att vi svängde av vid stora vägen. 4,5 mil på 1,5 h. Otroligt smala vägar som slingrade sig runt bergen i ofta mycket mindre än 50km/h. Otroligt vacker utsikt, mer eller mindre hela vägen kunde man se havet och Gibraltar som stack ut som en udde, och efter vägen söta små fria får och getter som bodde på bergskanterna. Till slut anlände vi iaf till staden och vi hittade efter mycket om och men vårt hotell: Reina Victoria som är ett av de mest anrika hotellen i Ronda. Reina Victoria är en parador vilket innebär att det har en slående utsikt om man får rum på rätt sida vill säga och det fick vi! Väldigt vackert! När vi kom dit så gick vi en runda och fotade lite och gick därefter och tog den bästa tapasen än så länge. Trallade senare vidare och delade en ”jarra” Sangria och gick efter det hem. När vi gått och lagt oss så kom vi på att, fan, man ska ju ta kort på bron i mörkret med ljusen, det är ju det som är grejen så vi klädde på oss och traskade tillbaka nerför backen. Och det var helt klart värt det!

 

 

Mer uppdatering kommer en annan dag; nu ska vi käka frukost och sen iväg till Huelva och Portugal!


Lång dag.

Efter lång dag med mycket tid på buss (7,5 h), som började kl 8,  och en mycket konfunderad tid på flygplatsen innan jag hittade rätt terminal (Madrids flygplats är utspridd på 4 terminaler med flera kilometers avstånd) så lyckades jag hitta Patrik och Niklas. Sedan bar det av för att hitta Avis biluthyrning på en annan terminal och till slut åkte vi iväg. På något otroligt sätt hittade vi i rätt väg direkt och anlände i Granada kl 21.30 efter endast en felkörning. Mycket bra med tanke på att vi inte har hyrt någon gps! ;) Nu ikväll så har vi tagit lite ”tapas” och vin och öl såklart! Det är ju Spanien!

 

Imorgon bär det av till Nerja, Carratraca och Ronda. Det kommer att bli en späckad dag imorgon! Patrik och Niklas verkar iaf mycket nöjda!

 

 

Hasta luego!!


Dag 2 i Sevilla.

Idag har jag inte gjort mycket men är ändå jättetrött! Tänkte jag skulle ta tillfället i akt att faktiskt sova lite under siestan. Imorgon ska jag åka till Madrid kl 8 och det tar ca 30 minuter att gå till busstationen så jag måste gå upp tidigt. Synd för ikväll är "la noche de los museos" här och då är det gratis att gå in på alla museum i hela stan vilket vanligtvis är väldigt dyrt. Mina rumskompisar ska dessutom iväg och käka hos en annan tjej och sedan gå ut men jag vet inte om jag ska hänga med. Men får väl se om man är piggare sedan, jag har ju mycket tid på mig att sova imorgon. Resan till Madrid tar ca. 6,5 h så det är kanske helt ok att gå ut en runda ikväl. Desutom fyller  en mina rumskompisar år så vi måste ju fira henne lite!

Mina köttbullar igår gjorde succé det enda som saknas var lingonsylten. Jag har letat i varenda matbutik jag har varit inne i men har inte hittat det nånstans, så ett besök på IKEA är nog oundvikligt nästa vecka när vi har bil!

Har idag traskat runt ca 2,5 h på stan med Nicole, en av de tyska utbytesstudenterna, och hon har visat mig de viktigaste sakerna i stan. Sevillas centrum känns inte alls så stort som jag hade förväntat mig men och andra sidan så har jag bara vi varit i de nedre delarna av stan. Men hellre att det är närmare än vad det ser ut som på kartan än att det längre!

Har tyvärr också fått reda på att man inte kan cykla till mitt universitet för jag kommer antagligen ha lektioner på kvällarna och då ska man som ensam tjej inte dra runt på cykel i den här stan. Det är åtminstone vad de andra säger....vi får väl se, har jag tur så får jag bara lektioner under dagarna.

Jag har iaf insett att det är väldigt bra att bo såhär med andra istället för själv. Det finns massvis med fördelar och den största är att jag måste prata spanska hela tiden då jag varken kan franska eller tyska i någon större utsträckning. Jag har redan börjat tänka på spanska. Det går fort!

Från och med imorgon blir det iaf semester i en vecka med Patrik och Niklas, vi får väl se om jag kommer skriva nånting då, jag har ju iaf med mig Internet, så det finns ju möjlighet.

Hasta luego!


I Sevilla.

Nu är jag framme efter lång resa hit:

6.51 tåg från Smålandsstenar till Halmstad

8.35 tåg från Halmstad till Kastrup

14.20 flyg från CPH till Barcelona.

19.20 flyg från Barcelona till Sevilla

21.15 hade jag fått väskor och hoppat in i bilen.  Efter det bar det av till Calle Asunción som ska vara min adress framöver.

 

Väl här tänkte jag bara gå och lägga mig kanske kolla mejlen men jag fick veta att Internet funkade sådär. Men jag bestämde mg för att hälsa på den enda rumskompisen är här just nu: Jeanna från Paris. Så istället för att gå lägga mig satt vi uppe tills 23.30 och snackade, och jag måste säga att jag är nöjd. Verkligen jättetrevlig! Idag har lagat lunch till mig och ikväll ska jag göra svenska köttbullar till oss till kvällsmat!

 

Mitt rum är också helt och hållet över förväntan: det är väldigt stort och jag har egen utgång till terrassen. Lägenheten ligger på översta våningen och vi har därför största terrassen i hela huset!! Hela lägenheten är väldigt str och den har smala korridorer så det känns lite som en labyrint. Idag på morgonen hittade jag knappt till köket! Väcktes dessutom av vägarbetet som täcker hela min gata (Spaniens sätt att minska arbetslösheten i krisen, fixa hela stadens vägar).

 

Jag började dagen med att en knäckemacka, tack för den förpackningen Monia och Desiree, som var det enda jag hade på rummet som var ätbart. Sedan pallrade jag iväg ner över bron för att kolla in utbudet av Internetcaféer eftersom det inte funkade i mitt rum i lägenheten. Var dock lättare sagt än gjort, jag såg ett ställe som hette ”Surfplanet” men som inte öppnat ännu så jag traskade vidare och hittade en Vodafon affär och tänkte köpa ett mobilt bredband men de var slut där.

 

Gick därför vidare och skulle köpa en Iced Chai Tea Latte på Starbucks och jag beställer den på engelska eftersom jag inte vet hur man säger ”to go” på spanska- det borde jag inte ha gjort! Spanjorer och engelska är tydligen inte vänner och jag gick därför därifrån med en Iced Caffe Latte, jag som inte dricker kaffe hittade första bästa soptunna att slänga den i!!

 

Sen blev jag lite trött efter letandet efter ett mobilt bredband efter att ha frågat i ytterligare några butiker och började slantra hemåt med Internetcaféet som jag såg på vägen dit i tankarna…upptäcker dock till min stora förvåning att det faktiskt var en surfbutik…inget Internet där alltså. Fortsätter vidare hemåt och ska in och handla lite när jag ser ytterligare en Vodafon butik lite längre ner på min gata och jag går glatt in. Ser ca 15 personer och en nummerlappsgrunka på spanska, fanns dock en knapp där man kunde välja engelska och det gjorde jag ju såklart och tänkte att här måste de ju snacka lite engelska iaf. Jag kan ju inte säga detta på spanska jag vet ju inte ens vad mobilt bredband heter…. Men efter en stunds väntan kommer jag fram och den mycket sega expediten kan såklart ingen engelska, så jag fick hacka mig fram till något och till slut lyckas hon att ta fram vad jag ser på förpackningen är rätt. Sedan tar det damen ca 30 minuter att knappa in mitt körkortsnr eftersom de egentligen ville ha passnr. Äntligen kunde jag iaf gå därifrn 49 E fattigare men ett liv rikare!

 

Storhandlade sedan på den lokala supermercado’n och ska därefter hitta min port. Jag inser att jag inte kollat från vilken dörr jag gick ut ifrån och står lite konfunderat på gatan när min hyresvärd kommer och ut ur porten och släpper in mig! Thank God! Jag tar hissen upp och ska låsa upp mina två mycket komplicerade lås. Jag står där och meckar ca 10 min och inser att jag måste ringa min hyresvärd och fråga hur man ska göra men precis i samma ögonblick kommer hennes kille ut och hjälper mig, men även han fick kämpa en stund så det var inte så lätt!

 

Nu har jag iaf fått igång Internet, suttit och snackat och lunchat med Jeanna en bra stund på terrassen i solen och värmen! Så det känns helt ok, och ännu bättre när jag vet att jag ska upp till Madrid och träffa Patrik och Nicke på lördag! Ikväll blir det alltså lite svensk mat och vin och kanske ett besök på någon av barerna längre ner på gatan.

 

Bilderna hamnar på Facebook istället, det gick inte att ladda upp dem här...

 


Mycket har hänt på kort tid!!

1. Tiden tickar på och imorgon åker jag!

2. I fredags vickade jag för första gången på riktigt, med betalt på gärdeskolans gymnasie! Och det gick sjukt bra!

3. Vi hade det mest galna och det roligaste kräftkalaset någonsin i lördags!

4. Ca 35 mycket glada och trevliga människor kom! Tackar så mycket, jag hade jättekul!!

5. Kräftkalaset ledde till flera saker; mycket glädje och många tårar!

6. Vi lekte en väldigt kul lek som jag gärna skulle göra igen fast med helgens händelser i bagaget ska jag nog undvika det för all framtid!

7. Under leken tappade jag min en porslinsfasad! Kostnad: extemt dyrt+ att min försäkring täcker det inte! Jippi! Ska poängteras att leken var totalt ofarlig och ingen nnan tappade sina tänder!

8. Efter att kaoset lagt sig lite så badade vi tunna, antagligen första och sista gången för mig i år!

9. Hade mycket trevlig söndag med massor av film och pizza och till min lycka var jag inte alls bakfull!

10. I måndags fick jag efter lite om och men fixa min tand genom att ta med min trasiga fasad och få den ditlimmad, sedan tillsatte de plast resten vägen. Detta innebär att jag har en inte så stark, lite knölig och och inte enfärgad tand men det är 100 ggr bättre än att gå utan någon fasad och det isar hela tiden! Man får bara be till gudarna att det faktiskt håller tills jag kommer hem igen!

11. Jag har packat i flera dagar och har idag precis kunnat få igen väskan, och då har jag insett att jag har missat massvis med saker....men, men... jag får en anledning att shoppa när jag kommer fram!

12. Och återigen: imorgon åker jag! Snacka om skräckblandad förtjusning, förhoppningsvis så kommer allt fullfölja bra men jag är nervös. Tur att Patrik komme ner redan på lördag och det blir en veckas härlig semester!


Mumsiga muffins

Banan och choklad muffins 15-20st ( 200 g i varmluft, 225 i vanlig ugn, 10 min.)

50 g margarin
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl socker
1/2 dl mjölk
2 ägg
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 st bananer
1 kaka med vit blockchoklad

Smält margarin och låt det svalna. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en mindre skål. Blanda socker och ägg poröst i en större skål. Blanda sedan i mjölblandningen i socker och ägg blandningen och tillsätt sedan det smälta smöret och mjölken. Fortsätt med mosa bananerna och tillsätt även dem. Hacka chokladen i gnska stora bitar och blanda i dem också, sedan är de klara att lägga upp i formar. In i ugnen i 10 minuter och sedan är det bara att njuta!

Här är min fina trippelsats som jag fixade igår kväll!

Snart årets första kräftskiva!

Jag älskar verkligen kräftor, för mig är årets första kräftskiva större än midsommar och nyår tillsammans! Vad smakar bättre liksom, jag kan nog inte komma på något godare. Dock inte särskilt mättande men då får man ju sån där god Västerbottenpaj till som inte heller går av för hacke! Min kärlek för kräftor när jag var liten var en dyr historia då Anna och Micke fick köpa ca 1 kg färska kräftor att koka utöver de kilona som redan var inandlade! Vill till med minnas att jag något år när jag bodde hemma betalde själv för att få extra mycket! Jag är inte säker på vad mitt rekord ligger på men det bör vara närmar 40 stycken, och det är inte lite salt! Kanske är det farligt?!Ser den inte smarrig ut? Jag längtar iaf efter lördag!!

Hur packar man 1 resväska för 4 månader?

Snart börjar avresan att närma sig (mindre än två veckor kvar!) och jag börjar fundera på packningen. Vad måste jag ha med mig för något? Bara jag tänker på alla småsaker som jag använder i mitt dagliga liv eller saker som jag använder ibland så får jag lite smått panik. Vart ska allt få plats? Hur mycket kommer det att väga? Hur ska jag lyckas att klampa runt med en jätteväska, ett stort handbagage och en laptop på tåg och sen nästa tåg och sen på första flyget och sedan på nästa flyg utan att tappa något? Tankspridda  och smått förvirrade Åsa liksom!

Tänker även på min träning, hur kommer det att funka nu? Jag som använder min "abslider" hemma vardagsrummet varje dag, ska den få följa med?!! Många saker att tänka på nu, och mycket prioritering av en det en det andra.
Frågan kvarstår dock, vad kommer att få plats?Den gigantiska ser inte så stor ut här men det är typ den största resväskan jag har sett!

Ser framemot morgondagen!

Imorgon ska jag spendera förmiddagen med mamma, det ska bli riktigt kul. Jag kommer verkligen att sakna mamma när jag åker, så att spendera en förmiddag med att plocka svamp tillsammans ska bli riktigt trevligt!

Dagarna bara springer iväg nu; verkligen glädje med ångest. Och verkligen en miljard grejer som jag ska hinna göra innan det är dags att åka! ;) Skönt att jag får en veckas semester när jag kommer fram med tanke på stressen innan!


RSS 2.0